7 ДЕТОКС ИДЕИ – Част 2

7 ДЕТОКС ИДЕИ – Част 2

blog11В Част 1 на статията разгледахме детокс методи чрез упражнения, спа и правилно хранене. А в случай, че сте пропуснали прекрасните съвети, които споделихме -> 7 ДЕТОКС ИДЕИ: Част 1. В тази част ще споделим с вас още 4 идеи за пълено детокс преживяване: здравословни напитки, натурални почистващи препарати, грижа за тялото и защо е важно качеството на съня!

 

  1. Детокс Напитки

Зеленият чай и кафето са напитките са най-високи количества на антиоксиданти! Детокс чайовете са специално предназначени за подобряване на имунната система, освежаване и почистване на тялото, както и при загуба на тегло.

Да, правилно разбрахте, тази магическа напитка може да повиши скоростта на метаболизма, така че определено може ви помогне да отслабнете. Има няколко проучвания, които показват, че зеленият чай води до намаляване на телесните мазнини, особено в областта на корема.

(Примерно това: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19680234 или това: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938407004003)

 

Но мислите ли, че чаят може да ви направи и по-умни? Отговорът е – Определено, да! Тъй като основната съставка на зеления чай е кофеинът, който е известен стимулант. Кофеинът увеличава концентрацията на невротрансмитери като допамин и норадреналин. Това води до подобрено настроение, бдителност, по-малко време за реакция и по-добра памет.

 

Вероятно вече си мислите „Нали точно заради това толкова много обичаме кафето?”. Имайте предвид, че кафето може да е най-големият диетичен източник на антиоксиданти, но той никога не трябва да бъде единственият. Така че може би следващия път добавете плод към сутрешното си кафе или проверете 7 ДЕТОКС ИДЕИ: Част 1 за други богати на оксиданти храни.

 

Като цяло, зеленият чай е най-здравословната напитка на планетата, а детокс чайовете могат да бъдат още по-полезни с добавените полезни съставки. Освен богат на антиоксиданти, в зеления чай има много хранителни вещества, които оказват силно позитивно въздействие върху организма.

 

Тук е времето да отбележим, че пиенето на прекалено много алкохол намалява способността на черния дроб да изпълнява нормалните си функции (като детоксикация). Затова ви препоръчваме да спрете всички алкохолни напитки по време на детокс режима си.

 

Разбира се, не подценявайте силата на чистата питейна вода и не забравяйте да се грижите за хидратацията си през целия ден! Водата, също така, прави много повече за тялото от хидратация. Тя регулира телесната температура, подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества, и детоксифицира тялото чрез отстраняване на отпадъчните продукти.

 

  1. Натурални почистващи продукти

Изборът на естествени продукти за почистване като оцет и сода за хляб пред комерсиалните почистващи препарати може да намали излагането на потенциално токсични химикали. Също така, подобрява качеството на въздуха в помещенията и е много по-безопасно, особено за деца и домашни любимци.

 

Няколко мощни почистващи съставки и как да ги използвате:

– Оцет за отстраняване на мазнини, миризми и някои петна;

– Сода за почистване на повърхности и омекотяване на водата;

– Лимоните са едни от най-силните хранителни киселини, поради което са ефективни срещу повечето домашни бактерии;

– Царевично нишесте за почистване на прозорци, полиране на мебели, и изпиране на килими и кърпи;

– Растително или маслиново масло за полиране на дърво;

– Водородният пероксид може да се използва за дезинфекция в кухнята или банята. Неговият лек избелващ ефект го прави подходящ препарат за отстраняване на петна по тъканите. Но бъдете внимателни, защото може да предизвика дразнене на кожата или дихателните пътища.

При приготвянето на разтворите може да добавите и етерични масла за по-приятен аромат.

 

  1. Грижа за тялото с натурални продукти

Естествените дезодоранти, шампоани, грим и други продукти за лична хигиена също могат да намалят излагането ни на вредни химикали и да запазят кожата по-здрава.

Тялото абсорбира вещества през кожата и това повлиява на здравето повече, отколкото можете да си представите. Именно заради това е важно да поддържате тялото и косата си с био продукти. Например, студено пресованите екстра върджин растителни масла и дестилирани с пара етерични масла са основни козметични съставки, които претърпяват минимална обработка. Разбира се, може да се опитате да си ги направите и сами (не е непременно трудно или времеемко), но вече съществуват много компании, които разработват висококачествени био продукти. Затова ви окуражаваме да проучите пазара и да бъдете безкомпромисни в изборът си! Ще се радваме също ако споделите с нас (тук) някои от любимите ви марки био козметика.

 

  1. СЪН!

Сънят позволява на мозъка да отпочине, да се презареди, както и да премахне токсичните отпадъци, които са се натрупали през деня. Този процес се осъществява посредством така наречената Глиална лимфна система (Glymphatic System), открита наскоро от екип от учени от Медицинския център на Университета в Рочестър.

Автор на проведеното проучване и директор на Центъра за Транслационна Невромедицина в университета, д-р Майкен Недергард казва: „Мозъкът разполага с ограничена енергия и трябва да избира между две различни функционални състояния – будно и в режим на работа или спящо и в режим на почистване. Може да си го обясните по-лесно като си представите домашно парти. Можеш или да забавляваш гостите, или да почистиш къщата, но не и двете едновременно.”

(http://lundgaardlab.com/)

 

За да осигурите правилно функциониране и добро здраве на организма си, препоръчваме да отделяте около 7-9 часа на нощ. (Източник:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4434546/)

Надяваме се, че тази информация ви беше интересна и полезна. Ако е така, ще се радваме да ни напишете коментар на нашата Facebook страница или в Instagram профила ни. Споделете вашето мнение за предложените методи и опита ви досега с детоксикацията на тялото. Нека се подкрепяме и помагаме, за да ставаме по-добри заедно! 🙂

 

Статията се позовава на популярни факти.

Съветваме да се консултирате с лекар преди да промените драстично начина си на живот.

Share this post