7 ДЕТОКС ИДЕИ – Част 1

7 ДЕТОКС ИДЕИ – Част 1

blog2Никой не е имунизиран срещу токсините на които сме подложени в динамиката на ежедневието си. От въздуха, който дишаме и храната, която ядем, до излагането на потенциално токсични химикали, като почистващи препарати или дори любимият ти нощен крем за лице. За щастие, тялото ни е добре подготвено да елиминира токсините и не изисква специални диети или скъпи добавки, за да го направи, но има нужда от малко помощ!

 

Ето някои от основните предимства на детоксикацията:

  • Повече енергия през деня
  • Подобряване на качеството на съня
  • По-чиста кожа
  • Нормализиране на апетита
  • По-малко възпаления (на кожата, стомаха и др.)
  • По-добро храносмилане
  • Лесно отслабване!

 

Нека сега разгледаме 7 идеи за детоксикация, които обещават, че всяко едно от нещата по-горе е изпълнимо в рамките на един живот!

 

 

  • Нека се поизпотим първо!

 

Редовните тренировки помагат за изчистване на токсините от тялото, не само защото ни карат да се потим! Упражненията активират процес на липолиза (разграждане на мазнините), освобождавайки токсините, съхранявани в мастната тъкан.

 

Упражненията помогнат на системите в тялото, включително и на детоксикационната система, да функционират правилно и да предпазват организма от болести. Но мобилизирането на токсините не е задължително нещо хубаво, особено ако не сте добре подготвени как да се отървете от тях. Все пак не искаме просто да ги преместим в друга част на тялото си, а наистина да ги разкараме! Тренировките помагат до определена степен, тъй като те подобряват кръвообращението, осигуряват повече кислород към черния дроб и бъбреците, за да се “филтрират” по-добре токсините. Допълнително може да помогнете на тялото си да се отърве от вредните токсини с правилната диета, но за това ще си говорим малко по-късно.

Препоръчително е да правите поне 150–300 минути на седмица умерено интензивни упражнения, като например бързо ходене; или 75-150 минути седмично упражнения с висока интензивност – като бягане.

 

Източник: https://health.gov/paguidelines/second-edition/pdf/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf

 

  1. Спа ден

Кой не обича да се поглези в полезните води на минерален басейн или просто да изпусне парата в бълбукащо джакузи?!

Но нека си поговорим още малко за потта. Изпотяването съвсем не служи само за да ви охлади, а сауната е друг отличен начин да го постигнем, докато си почиваме. Чрез потта тялото се освобождава от тежки метали и ксенобиотици (чужди съединения като пластмаси и нефтохимикали) в малки, но значителни количества.

 

Потапянето в естествени горещи извори и богати на минерали басейни със сигурност ще отпусне мускулите ви и ще понижи кръвното налягане, но дали не се крият и други ползи?

 

Да, разбира се, благодарение на високата концентрация на някои минерали и други полезни вещества в тях. Например, водите в Синята лагуна (Исландия) са богати на силициев двуокис, водорасли и минерална сол, която укрепва, подновява и овлажнява кожата. Геотермалният басейн е излекувал много пациенти с псориазис и е известно, че има благоприятен ефект при детоксикация. Друг пример е Мъртво море (Израел) с високите си нива на магнезий, калций и бром. Облекчава кожни алергии, бронхиални проблеми и дори артрит.

 

  1. ХРАНА

По отношение на режима на хранене по време на детокс, ние препоръчваме да намалите приема на захар и преработени храни, и да ядете храни, богати на антиоксиданти. Също така, намалете приема на сол и се опитайте да ядете храни с високо съдържание на пребиотици.

 

Прекалената консумация на захарни и силно преработени храни е свързана със затлъстяване и други хронични заболявания, като рак, диабет и сърдечни заболявания. Освен, че са ужасни болести, свързани с множество усложнения, те могат да попречат на способността на тялото да се детоксикира по естествен път.

 

Консумирането на твърде много сол пък може да увеличи задържането на вода. Въпреки че може да звучи противоречиво, можете да елиминирате задържаната вода в тялото, като увеличите приема на вода и храни, богати на калий.

 

От друга страна, диета богата на пребиотици и антиоксиданти подпомага на храносмилателната система, което е важно за правилната детоксикация и имунното здраве. Добри хранителни източници на пребиотици са: домати, артишок, банани, аспержи, лук, чесън и овес. Богатите на антиоксиданти храни помогнат на тялото да намали щетите, причинени от свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които увреждат клетките и могат да бъдат намерени в преработените храни, алкохола, тютюневия дим, вредните газове и т.н. Няма начин да се предпазим от вредния ефект на свободните радикали, без диета богата на антиоксиданти. Примери за такива храни са: тъмният шоколад и плодовете (особено ягоди, боровинки, малини и годжи бери), ядки, боб, артишок, кейл, спанак и др.

 

Ако искате да продължите да четете, кликнете тук за 7 Детокс Идеи: Част 2 с още идеи за детоксикация!

 

Надяваме се, че тази информация ви беше интересна и полезна. Ако е така, ще се радваме да ни напишете коментар на нашата Facebook страница или в Instagram профила ни. Споделете вашето мнение за предложените методи и опита ви досега с детоксикацията на тялото. Нека се подкрепяме и помагаме, ставаме по-добри заедно! 🙂

 

Статията се позовава на популярни факти.

Съветваме да се консултирате с лекар преди да промените драстично начина си на живот.

Share this post